Technikai alapok, ismérvek
Gyors nyomtatás, grafikai tervezés

Technikai ismérvek - egy kis segédlet...

A qr-kódok fő megjelenítő felülete jelenleg a nyomtatott médiumok köréből kerül ki. De miért is?

Mert az olvasói szokásokra még mindig jól lehet alapozni, a nyomtatott kiadványok „személyessége” okán. Ennélfogva a kód elhelyezése is evidencia, akár reklámanyagon, információs kiadványon, folyóiratban, egyéb újságban.

Tudvalevő, hogy egy általános példaként említendő honlapcím nem feltétlenül könnyen megjegyezhető vagy manuálisan begépelhető a megjelenítő eszközön, a kód viszont egyszerűen leolvasható. A nyomtatott média tehát kitűnő hordozó akkor, ha a leolvasásnak nincs fizikai akadálya. A felületkezelése, a kód mérete, színe és a kód mögött lévő – akár színes – tartalom milyensége befolyásolhatja ugyanis a sikeres scannelést.

Már a nyomdai előkészítésnél tisztában kell lenni alapvető korlátokkal, melyek főleg a kódban hordozott információ-sűrűség és a nyomtatásban közölt méret. Egy névjegykártyára kerülő 2x2 cm-es kódban ugyanis nem szerencsés regimentnyi adatot sűríteni, hiszen a sok adat „tömöttebb” és kisebb négyzetekkel rendelkező kódot eredményez, ami nem minden kamerával olvasható kielégítően.
Színes és objektummal ellátott kódoknál (pl. logó vagy háttérkép) a helyzet tovább bonyolódik. A rosszul megválasztott színösszetevők és a „zavaró” környezet sem kedvez a leolvasásnak. Inverz kódot például általában nem lehet beolvasni, a kód színe mindig kontrasztot kell képezzen a háttér színével.

A generált qr kód letöltése és leolvasása egyszerű, ám elkészítése némi szakértelmet igényel. Minél komplexebb elemeket kódolunk, annál nagyobb a minőségromlás valószínűsége nagyításkor. Itt rögtön belép a képbe a méret fontossága, illetve, hogy a kód hová kerül majd.

Azután: A célcsoport meghatározását követően a színek is jelentős szerepet játszhatnak a sikerességben. Fontos tudni, hogy a kódot RGB színtérben készíti el a generátor, a nyomtatott médiumok viszont CMYK-t kívánnak. A konverzió során színbeli eltérés lehetséges, mert a nyomdai színtér nem minden RGB színt tud rendesen visszaadni – különösen igaz ez például a kékre, melyből könnyedén lehet lila a nyomtatás során. Némiképp vigasztaló tényező, hogy a digitális nyomdagépeken készülő anyagok általában RGB színtérből is jól nyomtathatók – a viszonylagosság azonban ne tévessze meg óvatosság-érzetünket.

A sorozatgyártás előtt nem árt nyomdai próbanyomatot igényelni a kódot hordozó oldalból vagy termékből és ellenőrizni. Itt biztosan kiderül, hogy jó munkát végeztünk-e a tervezés során. Ez pedig nagyon fontos, megelőző momentuma lehet egy esetleges hiba elkerülését szolgáló korrekciónak.

Technikai segédlet
Elkészültél? Gyere és nézd meg nyomdánk milyen marketingeszközöket kínál QR kódod számára!
névjegykártya készítés
Névjegy és cégkártya
szórólap készítés
Szórólap, flyer
céges mappa készítés
Mappa - dosszié
boríték nyomtatás
Céges boríték
prospektus, brosúra nyomtatás
Prospektus - brosúra
jegyzettömb készítés
Jegyzettömb
öntapadó matrica, címke nyomtatás
Matrica, címke
utalvány, kupon nyomtatás
Kupon, ajándékutalvány
plakát és display nyomtatás
Plakát, display
könyv nyomtatás
Könyv, katalógus
éttermi nyomtatványok
Étlap - itallap
meghívó nyomtatás
Meghívó, oklevél
falinaptár készítés
Falinaptár
asztalinaptár készítés
Asztali naptár
speditőr naptár készítés
Speditőr naptár
asztali könyöklő naptár készítés
Könyöklő naptár