a MENÜ
Technikai alapok

Technikai ismérvek

A qr-kódok fő megjelenítő felülete jelenleg a nyomtatott médiumok köréből kerül ki. Nem véletlenül.

Miért is? Mert az olvasói szokásokra még mindig jól lehet alapozni, a nyomtatott kiadványok „személyessége” okán. Ennélfogva a kód elhelyezése is evidencia, akár reklámanyagon, információs kiadványon, folyóiratban, egyéb újságban.

Tudvalevő, hogy egy általános példaként említendő honlapcím nem feltétlenül könnyen megjegyezhető vagy manuálisan begépelhető a megjelenítő eszközön, a kód viszont egyszerűen leolvasható. A nyomtatott média tehát kitűnő hordozó akkor, ha a leolvasásnak nincs fizikai akadálya. A felületkezelése, a kód mérete, színe és a kód mögött lévő – akár színes – tartalom milyensége befolyásolhatja ugyanis a sikeres scannelést.

Már a nyomdai előkészítésnél tisztában kell lenni alapvető korlátokkal, melyek főleg a kódban hordozott információ-sűrűség és a nyomtatásban közölt méret. Egy névjegykártyára kerülő 2x2 cm-es kódban ugyanis nem szerencsés regimentnyi adatot sűríteni, hiszen a sok adat „tömöttebb” és kisebb négyzetekkel rendelkező kódot eredményez, ami nem minden kamerával olvasható kielégítően.
Színes és objektummal ellátott kódoknál (pl. logó vagy háttérkép) a helyzet tovább bonyolódik. A rosszul megválasztott színösszetevők és a „zavaró” környezet sem kedvez a leolvasásnak. Inverz kódot például általában nem lehet beolvasni, a kód színe mindig kontrasztot kell képezzen a háttér színével.

A generált qr kód letöltése egyszerű, ám felhasználása némi szakértelmet igényel. Minél komplexebb elemeket kódolunk, annál nagyobb a minőségromlás valószínűsége nagyításkor. Itt rögtön belép a képbe a méret fontossága, illetve, hogy a kód hová kerül majd.

Aztán: A célcsoport meghatározását követően a színek is jelentős szerepet játszhatnak a sikerességben. Fontos tudni, hogy a kódot RGB színtérben készíti el a generátor, a nyomtatott médiumok viszont CMYK-t kívánnak. A konverzió során színbeli eltérés lehetséges, mert a nyomdai színtér nem minden RGB színt tud rendesen visszaadni – különösen igaz ez például a kékre, melyből könnyedén lehet lila a nyomtatás során.
Némiképp vigasztaló tényező, hogy a digitális nyomdagépeken készülő anyagok általában RGB színtérből is jól nyomtathatók – a viszonylagosság azonban ne tévessze meg óvatosság-érzetünket.

A sorozatgyártás előtt nem árt nyomdai próbanyomatot igényelni a kódot hordozó oldalból vagy termékből és ellenőrizni. Itt biztosan kiderül, hogy jó munkát végeztünk-e a tervezés során. Ez pedig nagyon fontos, megelőző momentuma lehet egy esetleges hiba elkerülését szolgáló korrekciónak.

Technikai ismérvek

Qr-kód készítés - mobilkód generátor. QR-kód generálás gyorsan és egyszerűen!

Üzemeltető: Server Line Kft. - © Minden jog fenntartva!