a MENÜ
A qr kód feltalálása

A QR-kód története

Talán nem túlzás az a feltételezés, hogy a qr kód megszületése jóval a mobileszközök kora elé vezethető vissza.

Kezdetben volt ugyanis az 1837-ben szabadalmazott Morse-kód, melyben az angol abc betűi és a számjegyek szerepelnek különböző hosszúságú jelek és szünetek formájában.
Ebből ihletet merítve Norman Joseph Woodland 1948-ban a pontokat és vesszőket függőlegesen meghosszabbítva alkotta meg vonalkódrendszerét. Ebben a rendszerben a szünet már maga is jelértékű információként szolgál, másrészt a sötét-világos jelpárok száma is rögzített.

Az első vonalkódokat az Egyesült Államokban vasúti kocsikon, majd a posta járművein tesztelték. Termékazonosító címkeként először 1966-ban jelent meg, tömegesen azonban csak 1974-től terjedt el, miután egy szupermarketben vonalkóddal megjelölt rágógumi csomagolásáról speciális pénztárgéppel olvasták le a kódot.
Magyarországon elsőként a Skála vezette be a vonalkódos leolvasást 1984-ben. Azóta a vonalkód rengeteg változatát fejlesztették ki, melyek már szöveget is képesek tárolni, de jellemzően a beléjük kódolt információ szintén valamilyen kód, melynek megfejtéséhez szükséges az adott kereskedelmi egység adatbázisához való hozzáférés.

Még több információ tárolására, közvetlen hozzáférésére az egydimenziós vonalkód már elégtelennek bizonyult, ezért fokozatosan kidolgozásra kerültek a vízszintes és függőleges irányban is informáló kétdimenziós kódok.
A legelterjedtebbek az Egyesült Államokban kifejlesztett PDF417, a DataMatrix, a MaxiCode, valamint a Japánból világhódító útjára indult QR Code.

A QR kódot 1994-ben a Toyota egyik leányvállalata, a Denso Wave fejlesztette ki, hogy az autógyártás során az alkatrészeket gyorsan és biztosan azonosíthassák. Öt év múlva anyaországában már szabványosították, s 2000 júniusában nemzetközi szabvánnyá vált. Kiemelkedő tulajdonságai között említhetjük, hogy számos adatformátumot támogat valamint kiváló a hibatűrése.
Az okostelefonok rohamszerű térhódításával egyre inkább belopódzik mindennapi életünkbe, egyre több helyen látjuk, egyre több célra használjuk, és még rengeteg kiaknázatlan terület van, ahol a jövőben célszerű lehet a használata. Úgy tűnik, a Qr kód még csak most indul igazán világhódító útjára a tér és a felhasználási lehetőségek dimenziójában egyaránt!

A QR-kód története

Qr-kód készítés - mobilkód generátor. QR-kód generálás gyorsan és egyszerűen!

Üzemeltető: Server Line Kft. - © Minden jog fenntartva!